Vad är Dalabiblioteken? Vad innebär det för dig?

Dalabiblioteken är ett samarbete mellan folkbiblioteken i Dalarnas 15 kommuner. Under våren 2023 kommer samtliga folkbibliotek att bli en del av det samarbetet. Falun är igång från den 26e januari och Avesta går med i det gemensamma samarbetet med nytt bibliotekssystem och webbsida från den 23 februari.

Låna och lämna böcker i hela Dalarna

Genom Dalabiblioteken kommer du att kunna låna och reservera böcker och andra medier från hela Dalarna på ett och samma bibliotekskort.

Du kommer att kunna söka i vårt stora utbud av medier på den nya webbplatsen dalabiblioteken.se. Där kan du också få tips på läsning och aktuella program på alla biblioteken. Varje bibliotek i samarbetet kommer också att ha sina egna sidor på dalabiblioteken.se. Där kan du hitta information om just det bibliotek du vill besöka.

Stängt och begränsad service på biblioteken i Avesta den 16-22 februari

Från den 20-22 februari är biblioteken helt stängda och från den 16 februari är servicen begränsad.

Från och med 16 februari kommer du inte kunna:

• logga in på webben för att se dina lån eller låna om
  • söka efter böcker
  • reservera eller ta bort reservationer
  • lämna inköpsförslag digitalt
  • beställa fjärrlån
  • låna e-ljudböcker, e-böcker eller e-filmer

Följande följer inte heller med från Mina sidor:

• Listor

Om du vill spara dina Listor rekommenderar vi dig att skriva ut din lista alternativt att e-posta minneslistan till dig själv. Du kan sedan manuellt lägga in alla titlar på nytt under Mina sidor på den nya webbplatsen.

E-lib/Biblio

• Du måste ladda ner alla lån i E-lib/Biblio du vill spara innan den 16 februari. Strömmande lån försvinner vid systembytet.
  • Tjänsten är helt stängd under tiden 16-22 februari.

Den 20-22 februari är biblioteken i Avesta stängda

Under dessa slutförs systembytet och den nya hemsidan dalabiblioteken.se tas i bruk.

Den 23 februari öppnar biblioteken igen

Nytt bibliotekskort och låntagaravtal

För att få tillgång till alla böcker, medier och tjänster i Dalabiblioteken behöver du godkänna ett låntagaravtal där du:

• ger ditt samtycke till att vi registrerar dina personuppgifter i Dalabibliotekens gemensamma system.
  • godkänner våra låneregler och hålla dig informerad om förändringar av dessa,
  • väljer om du vill ange e-postadress och/eller mobiltelefonnummer. Om du väljer att ange uppgifterna samtycker du till att vi kontaktar dig genom dessa kanaler för att diskutera frågor kring dina lån och reservationer. I annat fall skickas alla meddelanden med brev.

Du kommer att kunna underteckna låntagaravtalet digitalt via dalabiblioteken.se eller genom personligt besök på biblioteken i Avesta från den 23 februari.

Saknar du tidigare inloggningsuppgifter eller BankID är du välkommen att besöka oss på biblioteken i Avesta så hjälper vi dig. Vid frågor kan du också nå oss på telefon 0226 64 51 86 eller  64 51 87. Då kan också e-posta bibliotek@avesta.se

E-tjänster och databaser

Det blir vissa förändringar i utbudet av E-tjänster. Hela utbudet nås via dalabiblioteken.se.

E-film

• Från den 23 februari kommer bara film att finnas via Viddla. Du kommer åt Viddla via dalabiblioteken.se. Kom ihåg att först godkänna det nya låneavtalet.

E-lib/Biblio

• När vi är igång igen den 23 februari kan du logga in på nytt via dalabiblioteken.se eller Biblio. Kom ihåg att först godkänna det nya låneavtalet.

Följande E-tjänster som vi tidigare har haft försvinner:

• Cineasterna
  • Global Grant
  • Artikelsök för inlogg hemifrån (men finns på biblioteket)
  • Flera nya databaser finns på dalamiblbioteken.se

Framöver kan utbudet ändras och kompletteras.