Programverksamheten hösten 2021

 1. Minibio: Lilla Spöket Laban - Spökdags

  When: Saturday 1 October 11:00 - 12:00
  Location: Avesta bibliotek

  I slottet Gomorronsol bor lilla spöket Laban och hans familj. Laban är inte riktigt som andra spöken, han är nämligen rädd för mörker. Han är världens snällaste spöke vilket inte är lätt när man ska skrämmas och vara läskig, och han gör sitt bästa för att kunna spöka lika bra som pappa, mamma och lillasyster Labolina. Baserat på Inger och Lasse Sandbergs böcker

 2. Swedish Death Metal

  When: Tuesday 4 October 18:30 - 20:00
  Location: Avesta bibliotek

  en föreläsning av Fors sonen och Horndalsbasisten Daniel Ekeroth. Daniel berättar om hur musikgenren uppstod och utvecklades med början under 1980-talet.

 3. Ät & lev Paleo av Jonas Berqqvist

  When: Tuesday 18 October 18:30 - 20:00
  Location: Avesta bibliotek

  Jonas Berqqvist är sjukgumnast och kostrådgivare . Föreläsningen tar dig som åhörare på en resa från människans evolution genom dagens ursprungsbefolkningar, 1800-talets jordbrukssamhälle till dagens TV-soffa med fredagsmys. Föreläsningen visar med all sin uppenbarhet krocken mellan vår biologi och det moderna samhället som förklarar majoriteten av alla krämpor och sjukdomar. Ger många aha-upplevelser och stor inspiration till framtida livsstilsval.

 4. I skuggan av det förflutna.

  When: Monday 24 October 18:30 - 20:00
  Location: Avesta bibliotek

  Föreläsning av Julie Lindahl, författare och demokratiaktivist och Helena Trus (är med på länk) författare och samhällsjournalist på Expressen. Julies morföräldrar var nazister i Polen medan Helenas farföräldrar var offer under förintelsen. Två berättelser, en om förövarna, och en om offren.

 5. Minibio i Horndal: Pelle Kanin 2 – på rymmen

  When: Saturday 29 October 11:00 - 12:00
  Location: Horndals bibliotek

  Bea, Thomas och kaninerna har skapat en fungerande familj, men hur mycket Pelle än försöker kan han inte bli kvitt sitt rykte som bråkstake. Han ger sig då ut på äventyr utanför trädgårdens trygga mur och hamnar i en värld där hans busiga upptåg faktiskt uppskattas. Men när hans familj riskerar allt för att komma och hämta hem honom måste Pelle fundera igenom vilken sorts kanin han egentligen vill vara.

 6. Christopher O'Regan

  When: Tuesday 1 November 18:30 - 20:00
  Location: Avesta bibliotek

  populärhistoriker, författare och programledare för SVT:s ”Kampen om kronan” och ”Det sitter i väggarna” - tar med oss på en resa till 1790-talets Stockholm.

 7. Författarbesök med Marit Danielsson.

  When: Tuesday 15 November 18:30 - 20:00
  Location: Avesta bibliotek

  Marit utgår från sin roman ”När underbart inte är nog – en medelåldersroman”, som berör mitt-i-livet-ämnen som äktenskap, att vara förälder till utflugna barn, vägval och hur man vågar förändra tillvaron. Marit Danielsson är författare och mediechef och har i många år arbetat på TV4 som ansvarig för bl.a. Nyhetsmorgon, och som chefredaktör för magasin som Vi i villa och Allt i hemmet. När underbart inte är nog är hennes tredje roman. Ihop med sin partner har hon skrivit fackboken ”Lyckligt skild”, och tillsammans driver de den omtyckta Skilsmässopodden.

 8. Minibio i Horndal: Djungelboken 2016

  When: Saturday 26 November 11:00 - 12:00
  Location: Horndals bibliotek

  En föräldralös pojke växer upp i djungeln och uppfostras av vargar, björnar och en svart panter. Efter den klassiska sagan skriven av Rudyard Kipling.I rollen som Mowgli ser vi nykomlingen Neel Sethi. Filmen vann 1 Oscar 2016.

 9. Anna och hennes systrar.

  When: Tuesday 29 November 18:30 - 20:00
  Location: Avesta bibliotek

  Tina Olby föreläser, utifrån sin bok, om åtta kvinnors berättelser om mäns våld mot kvinnor. Tina har varit engagerad i Motalas kvinnojour i nästan 30 år.

 10. Minibio: Tre rövare

  When: Saturday 10 December 11:00 - 12:00
  Location: Avesta bibliotek

  Det var en gång tre otäcka rövare med stora svarta mantlar och höga hattar. På natten, i skydda av mörkret, låg de i bakhåll vid vägkanten. De stoppar en diligens som visar sig bara ha en passagerare, en föräldralös flicka på väg tillbarnhemmet. Flickan blir glad att träffa rövarna och övertygar dem att hennes pappa är maharadja och säkert kommer att betala en lösensumma för henne. Sagt och gjort, rövarna tar med sig flickan till gömstället. Efter Tomi Ungerers barnbok